Erftrofee 2023

Gepubliceerd op 17 november 2023 om 20:46

Zaterdag 9 september was het dan zo ver.

De Erftrofee 2023 werd door de Boerderijenstichting Zeeland uitgereikt op Hof Olmenstein aan de familie de Voogd. Arianne, haar man Jan-Willem en dochter Linde zijn de stuwende krachten achter Hof Olmenstein. Zij zijn erin geslaagd om van een traditioneel agrarisch bedrijf te komen tot het huidige bruisende Hof Olmenstein. Er is nog steeds een serieuze  landbouwtak, maar zowel de grote schuur als het vernieuwde wagenhuis en de bakkeet zijn omgetoverd tot mooie ruimtes waarin Bed and Breakfast mogelijk zijn gemaakt. Ook vergaderen is een optie en er is een theetuin. Daarnaast bieden zij ook een vorm van dagbesteding aan voor een groep cliënten van het Gors.

Het bestuur van de BSZ was unaniem van oordeel dat de mensen achter Hof Olmenstein de Erftrofee 2023 verdienden. Het geheel is omringd met groen, waaronder enkele enorme bomen. Het is een oase in het landschap. Geen wonder dat onze partners in de cyclus van de Zeeuwse Erftrofee, de Stichting Landschapsbeheer Zeeland en de ZLTO zich ingenomen toonden met onze keuze. Een klein comité van de BSZ, bestaande uit Martin Dekker, Jo Kodde en Karel Martinet heeft met de familie contact gezocht en de uitreiking verder samen met de familie de Voogd georganiseerd.

Bezoekers werden ontvangen vanaf ongeveer half vier, met koffie, thee of iets anders. Zij passeerden op het terras de inmiddels Zeelandbreed bekende maquette van een Zeeuwse boerderij, gemaakt door onze vrijwilliger Patrick Snoeck. Ook nu weer had deze bekijks van jong en oud.

Achteraf blijkt de gekozen datum van 9 september (tot stand gekomen in overleg met vijf partijen) niet echt een gelukkige datum te zijn. Wel voor het weer, dat was super, maar niet voor de opkomst. Zowat alle ZLTO-bestuurders zaten in de “errepels en de juun”, begrijpelijk, maar ook voor de SLZ en zeker ook onze eigen BSZ mensen was het vaak niet mogelijk om present te zijn bij de uitreiking. De monumentendag dag was wellicht ook een concurrent. Het totaal aantal personen dat op uitnodiging van de BSZ gekomen was (inclusief Erfgoed en onze partners) bedroeg 22. Nu bleek de familie de Voogd zo ingenomen met de Erftrofee, dat zij een 60-tal vrienden, bekenden en medewerkers hadden uitgenodigd. Zodoende was er toch een fantastische opkomst en hing er een feestelijke sfeer.

 

Onze erevoorzitter Gerard Smallegange was ook present en hij bleek spontaan bereid om de enveloppe met de tegoedbon vanuit het Johanna van Embden- Butler fonds te overhandigen. Ook de heer van Embden bleek helaas verhinderd.

 

Aangezien de voorzitter en vice-voorzitter verhinderd waren vertelde Karel aan het begin in een kort welkomstwoord waarom we een Erftrofee nodig hebben en hoe de organisatie van de Erftrofee door de drie samenwerkende partners in elkaar steekt.

Nadat Karel verteld had dat de familie de Voogd de winnaars waren van de Erftrofee 2023 nam de ook aanwezige stadsomroeper van Middelburg, Rinie Vaane, “onverwachts” het woord. Op ludieke wijze zette hij de familie in het zonnetje. De stemming zat er meteen goed in.

Vervolgens schetste Karel in het kort de problematiek van de Zeeuwse historische boerderij en het enorme belang van een geslaagde herbestemming. En daarna was het aan gedeputeerde de heer H. van der Maas om de Zeeuwse Erftrofee uit te reiken. Hij hield een korte toespraak en overhandigde daarna het schild aan Arianne de Voogd. Dit schild dient buiten aan de muur een plaats te krijgen.

In zijn toespraak onderstreepte de gedeputeerde het grote belang van cultureel erfgoed. Eigenlijk zijn we niets zonder ons erfgoed, (huizen, boerderijen, kerken, molens enz.) was de kern van zijn verhaal. Het is immers een groot deel van onze identiteit. Hij noemde het pas gerestaureerde orgel op Tholen als een succes en ook was hij heel enthousiast over de Kleine Muiterij.

Karel overhandigde meteen daarna de sculptuur van de BSZ, een gestileerde Zeeuwse makelaar op een stenen voetje, aan Arianne. Zij zou deze zeker een mooie plek in huis geven, vertelde ze.

Daarna overhandigde Gerard haar de tegoedbon van het Johanna van Embden- Butler fonds. Maar dat deed hij pas nadat hij op de van hem bekende wijze humoristische wijze de achtergrond van deze prijs en van de familie van Embden- Butler had geschetst. Daarbij kwam terloops ook nog aan de orde dat hij nog met de moeder van Arianne in de eerste klas van de middelbare school had gezeten. Zo blijkt maar weer hoe vaak men elkaar tegen kan komen in het Zeeuwse.

 

Daarna kreeg Arianne het woord.

Zij vertelde in grote lijnen hoe zij ondanks vele hindernissen en door heel hard te werken tot dit resultaat gekomen waren. Ze vond het zelf wel markant dat de exploitatie van Hof Olmenstein nu voor de vijfde keer in de vrouwelijke lijn wordt verdergezet en zag dat als een teken van emancipatie. En tot slot vertelde ze dat veel en hard werken bijna vanzelfsprekend is, maar dat weinig vrije tijd ook ten koste gaat van de contacten met vrienden en familie. Ze bedankte iedereen voor zijn hulp en begrip en daarom ook had zij iedereen in haar vrienden- en familiekring plus het personeel uitgenodigd voor de uitreiking en voor een afterparty.

Hierna zette het publiek op aangeven van de stadsomroeper een welgemeend “Lang zal ze leven” in waarna dagvoorzitter Karel afsloot door te zeggen dat hij niets meer toe te voegen had.

Geïnteresseerden konden daarna nog een rondleiding krijgen, of meteen aan de gezelligheid toegeven. Voor ons zat het er na het opruimen weer op, voor de familie ging het vast en zeker nog wel even verder.

Van het gebeuren zijn tientallen foto’s gemaakt. Zij geven een hele goede aanvulling op dit verhaal want de hele entourage, de uitreiking en de nazit, het is moeilijk om dat allemaal in woorden uit te drukken.   Wij vonden het een buitengewoon geslaagd gebeuren. Een oprecht blije familie, een zeer geslaagde en feestelijke uitreiking in een bijzondere omgeving, een gedeputeerde die echt iets heeft met de materie, veel toehoorders en schitterend weer, deze Erftrofee had het allemaal!

Geschreven door Karel Martinet